Get Adobe Flash player
Music Artists I like
Yann Tiersen, Clint Mansel, Antonio Vivaldi, Rammstein, A Perfect Circle, Led Zeppelin, Gabriel Fauré, Erik Satie, John Williams, Fryderyk Franciszek Chopin, Sergej Prokofjev, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Deep Purple, Metallica, Moby, Draconian, David Bowie, Daft Punk, Massive Attack, Enya, Muse, Björk, Alice in Chains, The Prodigy, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Guns ‘N’ Roses, AC/DC, Megadeth, Tool, Mortal Love, Mor Ve Ötesi, Godsmack and others.
Sites I like
9gag

Mijn Rosacea onder controle (welke rosacea?)

Hoe kun je zelf goed voor je huid zorgen zodat de Rosacea niet erger wordt en je huid er gezonder en mooier uit gaat zien? Ik ben geen arts en de onderstaande tips zijn gebaseerd op mijn eigen jarenlange ervaring met deze hardnekkige huidaandoening. Hiermee wil ik anderen helpen. Ik raad aan om een dermatoloog te bezoeken om een juiste diagnose te stellen. Iedere huid is anders. Zelfs al ben je gediagnosticeerd, kan het zo zijn dat onderstaande tips niet zo een positief effect zullen hebben als bij mij.

Ik begin met wat je allemaal niet moet doen en waar je voorzichtig mee moet zijn:

Hydrocortison (cortison/corticosteroïd/cortisol) is je grootste vijand als je rosacea hebt! Dit is een bijnierschorshormoon dat in bepaalde geneesmiddelen zit. Tijdens het gebruik treedt meestal een verbetering van de huid op. Waarschijnlijk omdat het hormoon ook ontstekingen en overgevoeligheidsreacties remt.

Bij mij was dat heel duidelijk. Het hormoon zat in de medicijnen die ik na de bestraling van mijn tumor moest gebruiken. Ik was ontzettend blij, omdat ik dacht dat ik van de rosacea af was. Maar toen ik stopte, verergerde het. Ik ervaarde het als een ramp. Ook schreef mijn huisarts een middel met bijnierschorshormoon voor toen nog niet bekend was dat ik Rosacea heb en verergerde dat de toestand. Blijf er van af, want eenmaal ingenomen krijg je er langdurig ellende mee.

Vermijd alcohol! Smeer geen middelen op je gezicht die deze bevatten. Had ik dit maar eerder geweten… Jaren geleden, toen mijn rosacea veel erger was en ik zelfs wondjes in mijn gezicht kreeg, dacht ik dat ontsmetten zou helpen. Rakija is een sterke alcoholische drank die mijn moeder en haar generatie gebruikte tegen jeugdpuistjes en goed werkte, dus heb ik ook dat geprobeerd. Medische alcohol ook. Niet doen, want zo maak je het erger.

Er zijn veel chemische verbindingen die bijvoorbeeld koolstof (C), waterstof(H), zuurstof (O), stikstof (N) of zwavel (S) bevatten. Vaak worden die verbindingen gekarakteriseerd door een kleine, specifieke groep atomen die grotendeels de eigenschappen van het molecuul bepaalt. Organisch chemici delen hen dan meestal in op basis van die groep, ook wel “functiegroep” genoemd. Een voorbeeld zijn de alcoholen, die gekenmerkt worden door een hydroxylgroep (OH). De naam van de alcoholen eindigt meestal op “ol”. (propanol, butanol, etheenglycol, sorbitol, etc.) Ethanol (C2H5OH) is de bekendste vertegenwoordiger van deze groep. Let dus op bij het gebruik van smeersels en lees de samenstelling.
Een voorbeeld van zo een zalf is Pantenol. Een schoonheidsspecialiste raadde mij deze aan. Hij werkt tegen een droge/beschadigde huid en maakt deze zacht, maar is niet vet. Ideaal voor mijn droge/schilferige huid. Helaas een boosdoener wat de roodheid en uitslag betreft veroorzaakt door rosacea…

panthenol

Warm/koud
Vermijd plotselinge temperatuurverschillen of heel warm/koud. Ook tijdens het douchen.

Vermijd stress.

De zon. Gebruik altijd een hoge factor zonbescherming. Ook in de winter. Ik heb twee producten uitgeprobeerd:

Vichy IDÉAL SOLEIL Hydraterende melk voor gezicht en lichaam SPF 50+

Louis Widmer Zonnebrand f50 ongeparfumeerd 50ml
louis widmer sun protection

Vichy vind ik een goed merk, maar van de melk glimde mijn gezicht erg! Kwa textuur vond ik de melk van Vichy niet homogeen: soms waterig, soms normaal tot dik. Misschien helpt het tegen de zon, maar ik heb geen zin in een glimmend hoofd.

Louis Widmer Zonnebrand f50 is heel beschermend en kalmerend! Deze smeert wel wat moeilijker uit op een droge huid. Na gebruik is mijn roodheid echter binnen een paar minuten weg. It’s magic. Ik overweeg deze gewoon binnen te gebruiken. xD Zelfs anti-roodheid producten van Vichy en Eucerine hadden niet zo een effect. Deze zou ik zeker aanbevelen, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Bovendien is deze zonbescherming ook bedoeld voor mensen die bepaalde antibiotica gebruiken die hun huid extra gevoelig maakt voor de zon. Doxycycline wordt bijvoorbeeld door dermatologen vaak tegen de symptomen van rosacea voorgeschreven en heeft deze bijwerking.

Wat je wel moet doen: Wonderolien!

Smeer je gezicht in met arganolie! Ik doe dat nu elke avond. (goed inmasseren) Het helpt tegen de droge huid en rosacea symptomen. Cosmetische arganolie is duurder dan culinaire, maar ik gebruik toch die laatste, omdat ik tevreden ben met de werking. De geur die doet denken aan pindas vind ik niet storend, omdat ik deze ‘s nachts aanbreng.

Ik moest maandenlang antibiotica (Doxycycline) gebruiken om de symptomen van rosacea te onderdrukken. Kuur achter kuur. Zodra ik stopte, kwamen de klachten terug. Helaas doden deze medicijnen ook goede bacteriën en zijn er diverse bijwerkingen. Sinds ik arganolie gebruik, hoef ik deze niet meer te slikken. De rosacea is al 4 maanden onder controle. Mijn huid is in jaren niet zo mooi geweest en er zit nog steeds vooruitgang in.

arganolie

Arganolie combineren met zinkzalf/zinkolie kan ook een gewenst effect hebben. Als je Sudocrème gebruikt, doe er heel weinig op. Te dik smeren veroorzaakt klontjes. Zinkzalf van Zwitsal is beter. Zinkolie het beste.

Ook gebruik ik eens in de week ricinusolie als masker. Het verwijdert dode cellen en maakt de huid superzacht.

Tenslotte is het belangrijk gezond te eten. Niet té vet of gekruid. Drink voldoende.

Succes!

No Responses to “Mijn Rosacea onder controle (welke rosacea?)”

Leave a Reply

Calender
February 2016
M T W T F S S
« Dec   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  
Subscribe!
Me on Goodreads!
Shops I like
Bestel nu gratis en vrijblijvend de Large catalogus!

The Sting Online Shop

Inspirational people

Albert Einstein
A person who never made a mistake, never tried anything new.

~ Albert EinsteIn

Stephen Hawking
Although I cannot move and I have to speak through a computer, in my mind I am free.

~ Stephen Hawking


Mahatma Gandhi

You must be the change you want to see in the world.

~ Mahatma Ghandi


Hermann Hesse

Wenn wir einen Menschen hassen, so hassen wir in seinem Bild etwas, was in uns selber sitzt. Was nicht in uns selber ist, das regt uns nicht auf.

~ Hermann Hesse