Get Adobe Flash player
Music Artists I like
Yann Tiersen, Clint Mansel, Antonio Vivaldi, Rammstein, A Perfect Circle, Led Zeppelin, Gabriel Fauré, Erik Satie, John Williams, Fryderyk Franciszek Chopin, Sergej Prokofjev, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Deep Purple, Metallica, Moby, Draconian, David Bowie, Daft Punk, Massive Attack, Enya, Muse, Björk, Alice in Chains, The Prodigy, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Guns ‘N’ Roses, AC/DC, Megadeth, Tool, Mortal Love, Mor Ve Ötesi, Godsmack and others.
Sites I like
9gag

Mutant Chronicles – kill or die

De aanleiding voor het schrijven van deze tekst is de film Mutant Chronicles, die ik gisterenavond heb gezien. Ik denk, nee, ik weet het wel zeker dat ik nog nooit in mijn leven zoiets heb meegemaakt. Mijn broer en ik hadden twee films gehuurd en zouden korting krijgen als we er nog een derde bij namen. Er was niet veel tijd, dus hebben we zonder veel na te denken iets van de plank gepakt. Een enorme blunder, bleek achteraf.

Het verhaal in het kort. Er kwam ooit, lang geleden, ergens een “machine” vandaan. Daarin zitten afschuwelijke “mutanten” die de mensen op de meest gruwelijke manieren doden, waarbij zo veel mogelijk bloed (dat er heel nep en goedkoop uitziet) alle kanten op spuit. Meestal snijden ze iemands hoofd door het midden, soms een arm, soms een mens in twee helften en noem maar op. De mensen hebben deze mutanten een keer in het verleden verslagen en in de “machine” opgesloten die diep onder de grond is begraven.

Echter – mensen zijn oorlog gaan voeren precies op die plek waar dat ding is begraven en op die manier hebben ze de “machine” weer geactiveerd. Wat dom, wat dom, als we geen oorlog met elkaar hadden gevoerd en als we van elkaar hadden gehouden, zou het niet zo ver zijn gekomen. Het eerste half uur zie je dan niets anders dan hoe slecht de mutanten zijn en hoe ze de mensen afslachten. Vervolgens slepen ze de mensen over de grond de machine in (hebben ze geen karretje of zo, terwijl ze technologisch erg zijn ontwikkeld?) en gooien ze de lichamen in een gat, waar ook zij in mutanten veranderen. Met kogels kun je de mutanten niet doden, de mensen hebben geen schijn van kans…

Er gaat een reddingsteam naar de machine om een bom te plaatsen, ook al weten ze dat dit geen nut heeft. De machine heeft in het verleden de ergste natuurrampen overleeft. Toch gaan ze op missie. Doden, doden, doden, doden. Dat is alles wat je ziet, er is weinig afwisseling. Er is helemaal geen verhaal of doel van de film – geen boodschap of idee. De scènes zijn rommelig in elkaar gezet. De gebeurtenissen volgen elkaar niet logisch op of zijn absurd. Veel delen vervullen totaal geen functie in de film. De “humor” (er zijn een paar pogingen waarbij de personages proberen om grappig over te komen) is totaal onsmakelijk. De special effects zijn aardig voor de jaren 90, maar voor nu? Goedkope grafische amateur effecten!

Het einde is helemaal mooi. Er is slechts een man van het reddingsteam die nog leeft. Midden in een gevecht met een mutant, als alles verloren lijkt te zijn, ziet hij ineens op de grond een sleutel liggen, die in een gat past. Hij stopt de sleutel erin en alles komt goed. Leuk. Het hele probleem is opgelost en de machine verdwijnt.

Deze film is gewoon ziek. Puur leedvermaak. Wat is er nou leuk aan om twee uur lang naar al dat zinloze geweld te kijken als er geen boodschap achter zit? Zelfs de “making of” heb ik bekeken en die is net zo rommelig als de film zelf. Er is helemaal geen uitleg over hoe het idee tot stand is gekomen en wat het doel ervan is. Je ziet slechts hoe ze de actiescènes hebben gefilmd. De regisseur geeft zelfs kritiek op de film Star Wars en zegt elementen uit deze film te hebben verbeterd. OMFG! Hoe arrogant! Ik was nog geen Star Wars fan toen ik dit commentaar heb bekeken en had destijds slechts de eerste Star Wars film gezien, maar dit ging me toen al echt te ver. Deze rotszooi vergelijken met een klassieker.

De film heeft helemaal geen betekenis of diepgang en is geen minuut vermakelijk. Totaal waardeloos! Ik begrijp gewoon niet WAAROM iemand zoiets maakt. En toch merk ik dat de filmindustrie steeds meer van dit soort inhoudsloze martelfilms produceert. Een horrorfilm, daar is niets mis mee. Maar het moet toch wel iets van een verhaal of spanning hebben. 23 bijvoorbeeld is een sterke psychologische horror, geen seconde saai, verrassend en met een ijzersterk verhaal. Maar de meeste horrorrs zijn helaas alleen maar gebaseerd op zo veel en zo lang mogelijk martelen en hiervan zo veel mogelijk laten zien. Hoe brutaler en zieker, des te beter. En vooral de cover van de dvd-hoes zo opvallend mogelijk maken, zodat het beeld voor altijd op je netvlies gebrand blijft en je het hele leven achtervolgd. ZIEK!

Mocht er ooit iemand van jullie zo een pure martelfilm leuk vinden, mag hij/zij mijn vriendschap voor altijd vergeten. Ik kan er echt niet tegen.

Leave a Reply

Calender
February 2010
M T W T F S S
« Jan   May »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Subscribe!
Me on Goodreads!
Shops I like
Bestel nu gratis en vrijblijvend de Large catalogus!

The Sting Online Shop

Inspirational people

Albert Einstein
A person who never made a mistake, never tried anything new.

~ Albert EinsteIn

Stephen Hawking
Although I cannot move and I have to speak through a computer, in my mind I am free.

~ Stephen Hawking


Mahatma Gandhi

You must be the change you want to see in the world.

~ Mahatma Ghandi


Hermann Hesse

Wenn wir einen Menschen hassen, so hassen wir in seinem Bild etwas, was in uns selber sitzt. Was nicht in uns selber ist, das regt uns nicht auf.

~ Hermann Hesse