Get Adobe Flash player
Music Artists I like
Yann Tiersen, Clint Mansel, Antonio Vivaldi, Rammstein, A Perfect Circle, Led Zeppelin, Gabriel Fauré, Erik Satie, John Williams, Fryderyk Franciszek Chopin, Sergej Prokofjev, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Deep Purple, Metallica, Moby, Draconian, David Bowie, Daft Punk, Massive Attack, Enya, Muse, Björk, Alice in Chains, The Prodigy, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Guns ‘N’ Roses, AC/DC, Megadeth, Tool, Mortal Love, Mor Ve Ötesi, Godsmack and others.
Sites I like
9gag

De uitzichtoze toekomst van Bosnië en Herzegovina

NETVERSIE (bewerkt: 28.011.2010)

Betoog over de politieke en sociale situatie in Bosnië

Sommigen van jullie weten waarschijnlijk al dat ik niet in Nederland ben geboren. Ik kom uit Bosnië Herzegovina en woon bijna 9 jaar in Nederland. De laatste tijd is Bosnië wel veel in het nieuws geweest. Vooral vanwege de vraag of het over een paar jaar tot de Europese Unie gaat toetreden. Helaas blijkt dat de kans hierop niet zo groot is. De politieke en sociale situatie in Bosnië-Herzegovina is sinds de oorlog (1992-1995) nog niet zo slecht geweest als nu. En daar wil ik iets over vertellen.

Jullie hebben vast wel al iets over dit land gehoord. Het ligt in het zuidoosten van Europa. Vanaf de WOI tot begin jaren ’90 was het een deelstaat van Joegoslavië o.l.v. Tito. Nadat hij in 1980 overleed, kwam er geen goede opvolger die de boel bij elkaar hield en langzaam, waardoor de tegenstellingen tussen de verschillende nationaliteiten steeds verder aan de oppervlakte kwamen. Bosnië is namelijk etnisch en religieus gemengd en kent meerdere bevolkingsgroepen. De grootste drie daarvan zijn: Bosnische moslims, katholieke Kroaten en orthodox-christelijke Serviërs.

Vanaf de jaren ’90 riepen steeds meer republieken de onafhankelijkheid uit. Tito’s eenheidsstaat Joegoslavië viel geleidelijk uit elkaar. In 1991 riepen de moslims met de Kroaten de onafhankelijkheid uit van Bosnië-Herzegovina (op grond van een referendum waarbij de meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid gestemd) en wilden zich afscheiden van Joegoslavië. Bosnische Serviërs, gesteund door Servië, kwamen in verzet. Karadzić richtte de Republika Srpska in Bosnië op en begon met een etnische schoonmaak van de niet-Serviërs, waarbij hij steun kreeg van de Servische president Milosević, die was bezeten van de idee van een Groot-Servië. De oorlog duurde van 1992 tot 1995. Meer dan 100.000 mensen kwamen om het leven.

Pas na het bloedbad van Srebrenica en nadat de Bosnische en Kroatische troepen zich dreigden te bevrijden, pas toen grepen de westerse mogendheden o.l.v. de VS in en werd de vrede afgedwongen in het zogenaamde Akkoord van Dayton (1995). Het vredesakkoord zorgde destijds voor vrede, maar was eigenlijk niet voor een lange periode bedoeld. Bovendien maakten de VS grote constructiefouten. Een aantal daarvan zal ik noemen:

– Een van de belangrijkste afspraken was de terugkeer van verstoten en gevluchte burgers. Dit is echter nog steeds niet bereikt, aangezien veel oorlogsmisdadigers nog steeds vrij rondlopen en mensen niet met een veilig gevoel terug kunnen keren. In de deelrepubliek Srpska leefden vroeger veel Bosnische katholieken en moslims, maar zij zijn verdreven en mogen niet terugkeren, want daar worden ze bedreigd of gediscrimineerd.
– Het akkoord verdeelde de staat in twee entiteiten: de Moslim-Kroatische Federatie en de Servische Republiek.
– De grond is niet eerlijk verdeeld. Ondanks het aandeel van de Servische bevolking dat ongeveer 33% bedroeg, kreeg de Servische Republiek 49% van het grondgebied. De Moslim-Kroatische Federatie (waarvan het bevolingspercentage 67% bedroeg) kreeg slechts 51% van het grondgebied.
– De twee entiteiten staan recht tegenover elkaar, waardoor Bosnië vijftien jaar na de oorlog nog steeds geen functionerende nationale overheid heeft. Op landelijk niveau regeert een bestuur, waarin moslims, Kroaten en Serviërs zijn vertegenwoordigd. Nu bestaan er dus drie elites, die zich natuurlijk vooral bekommeren om hun eigen etnische groep. Bosnische moslims en Kroaten werken op papier samen, om sterker te staan tegenover het dominante Servië.
– De grondwet geeft ruimte voor nationalisten, dubieuze religieuze leiders en omgekochte politici die arme, machteloze mensen manipuleren.

De westerse landen hadden beter één Bosnische staat en één economische en politieke ruimte kunnen scheppen. Dayton’ is een constructiefout. De wensen en ideeën van de Bosniërs zelf zijn niet serieus genomen. Wat je nu ziet gebeuren is dat nationalistische Serviërs ernaar streven om de Europese integratie van Bosnië tegen te houden, zodat hun Republiek zich uiteindelijk aan zou kunnen sluiten bij het moederland Servië.

De weg naar de EU loopt voor Bosnië via een herziening van de grondwet, want het genoemde compromis van Dayton blijkt, zoals ik al zei, niet voldoende voor de ontwikkeling van een democratische rechtsstaat. Maar bij de onderhandelingen, die worden gevoerd tussen Europeanen, Amerikanen en Bosnische leiders, reageert een aantal politici van de Servische deelrepubliek afwijzend. Het gaat met name om de minister-president van de Servische deelrepubliek, Milorad Dodik, die al voordat onderhandelingen waren begonnen heeft aangekondigd dat hij een nieuwe grondwet overbodig acht.

Het parlement van Bosnië moet een anti-corruptie-wet goedkeuren om van Brussel groen licht te krijgen voor een belangrijke afschaffing van de visumplicht voor burgers die naar de EU willen reizen. Beide entiteiten moeten het hierover eens worden. Maar Dodik en zijn volgelingen verhinderen deze wet, ook al is de absolute meerderheid van de parlementariërs er voor. Deze anticorruptie-wetgeving komt voor Dodik namelijk erg ongelegen, aangezien hij zelf in een aantal corruptieschandalen verwikkeld is.

De EU slaagt er blijkbaar niet in om een oplossing te vinden voor de conflicten in de Balkanlanden. Het beste voorbeeld hiervan is de versoepeling van de visumverplichtingen voor Servië. Van de burgers uit het voormalige Joegoslavië hebben vanaf 1 januari 2010 alleen nog de Bosnische moslims en de islamitische Kosovaren een visum nodig om de EU in te komen. Voor Bosnië geleden visumverplichtingen totdat er hervormingen worden doorgevoerd. Maar Kroaten die in Bosnië wonen, kunnen een Kroatisch passpoort krijgen, en aangezien er geen visumverplichting is voor Kroatië, kunnen zij zich vrij door de EU verplaatsen. Serviërs die in Bosnië wonen, kunnen uiteraard een Servisch passpoort krijgen en vanaf 1 januari kunnen zij ook zonder belemmeringen naar de EU.

De EU degradeert dus (blijkbaar) de moslims als tweederangsburgers, terwijl juist zij het meest getroffen zijn door de oorlog. En Servië wordt beloond, ook al houdt Dodik de Europese integratie van Bosnië tegen en ook al werkt Servië niet mee aan het uitleveren van oorlogsmisdadigers aan het Joegoslavië tribunaal in Den Haag.

In principe was het niet eens de boedoeling dat de visumverplichtingen van Servië worden afgeschaft voordat het land toetreedt tot de EU. Servië moest aan bepaalde eisen voldoen (die in een zogenaamd Associatieakkoord zijn opgenomen) en daarna zou het proces van toetreding tot de EU beginnen en zou het visumplicht vervallen. Maar, en daar komt de aap uit de mouw, de EU heeft de visumverplichtingen voor Servië eerder versoepelt dan ze eerst van plan was. Waarom dat? Waarschijnlijk omdat in de tijd van het besluit in Servië verkiezingen plaatsvonden, waarbij Serviërs konden kiezen tussen de pro-Europese president Boris Tadic, en de anti-Europese en meer op Rusland georiënteerde nationalist Tomislav Nikolic. Brussel wilde een positief signaal afgeven aan de Servische kiezer, door het visumvrij reizen voor Serviërs los te koppelen van het Associatieakkoord, ondanks het feit dat ze op deze manier indirect een heel volk discrimineren. Ik had gehoopt dat het visumvrij reizen voor Serviërs niet door zou gaan, omdat ze zo moeilijk doen over het accepteren van die anticorruptie-wet en ook over het uitleveren van oorlogsmisdadigers.

Dit hele proces heeft de Bosnische bevolking zeer onzeker gemaakt. Tot voor kort werd zelfs gesproken over de mogelijkheid van een nieuwe oorlog. De situatie is uitzichtloos en zeer frustrerend. De enige hoop op wat eenheid was twee maanden geleden gevestigd op het voetbalelftal dat voor het eerst in de geschiedenis kans maakte om mee te doen met het WK, maar ook dit is niet gelukt.

Vooral nu tijdens de economische crisis hebben de mensen die gemanipuleerd worden door corrupte regeringsleiders het nog moeilijker gekregen. De lonen van de gewone burger zijn omlaag gehaald, terwijl de lonen van de elite hetzelfde zijn gebleven. Als gevolg van de oorlog wonen één miljoen Bosniërs in het buitenland, op een bevolking van vier miljoen. (in Nederland 50000, bijna allemaal vluchtelingen) Vorig jaar hebben meer dan 80000 mensen hun baan verloren, buitenlandse investeerders blijven weg, van de beroepsbevolking is meer dan 40% werkloos, 20% leeft onder de armoedegrens. En zo zijn er nog duizenden voorbeelden te noemen die bevestigen dat het zo niet door kan gaan. Er moeten hervormingen plaatsvinden in de grondwet en de EU moet meer druk uitoefenen op de Servische Republiek om te voorkomen dat Bosnië-Herzegovina uit elkaar valt en de moslims daar weer de enige slachtoffers van zijn. Maar het lijkt wel alsof iedereen wacht tot het land daadwerkelijk instort en uit elkaar valt, in de hoop dat dan alles weer vanzelf op zijn pootjes terechtkomt.

Hierbij wil ik nog wel zeggen dat ik wel erg blij ben met de houding van Nederland t.o.v. dit probleem. Nederland heeft als enig EU-land laten zien dat ze zich weinig aantrekt van wat de rest van Europa vindt en dat dit allemaal eigenlijk niet deugd. Met name GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen en Maxime Verhagen, Nederlandse minister van buitenlandse zaken. Cornelissen is opgekomen voor de zwakkere groep en dat vind ik toch wel heel humaan van Nederland! Helaas hebben de andere landen zich niet zo heel veel van aangetrokken.

PS. Dit is het betoog dat ik maandag ga voordragen voor de klas voor het vak Nederlands. Ik hoop alvast op wat reacties, zodat ik eventueel wat dingen kan verbeteren. De titel heb ik gewoon erbij gezet voor de website. Ook denk ik eraan een soort poster te maken en aan het schoolbord te laten pakken.
PS. Betoog ging oke, maar natuurlijk heb ik wat foutjes gemaakt en vind ik het jammer dat ik bepaalde dingen niet, of ander heb gezegd. :( Maar goed, het is wel interessant geweest, hoop ik, al heb ik wel het gevoel dat de klas er weinig van heeft begrepen. En dan ben ik niet eens de diepte in gegaan. :)

Leave a Reply

Calender
January 2010
M T W T F S S
« Sep   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Subscribe!
Me on Goodreads!
Shops I like
Bestel nu gratis en vrijblijvend de Large catalogus!

The Sting Online Shop

Inspirational people

Albert Einstein
A person who never made a mistake, never tried anything new.

~ Albert EinsteIn

Stephen Hawking
Although I cannot move and I have to speak through a computer, in my mind I am free.

~ Stephen Hawking


Mahatma Gandhi

You must be the change you want to see in the world.

~ Mahatma Ghandi


Hermann Hesse

Wenn wir einen Menschen hassen, so hassen wir in seinem Bild etwas, was in uns selber sitzt. Was nicht in uns selber ist, das regt uns nicht auf.

~ Hermann Hesse