Get Adobe Flash player
Music Artists I like
Yann Tiersen, Clint Mansel, Antonio Vivaldi, Rammstein, A Perfect Circle, Led Zeppelin, Gabriel Fauré, Erik Satie, John Williams, Fryderyk Franciszek Chopin, Sergej Prokofjev, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Deep Purple, Metallica, Moby, Draconian, David Bowie, Daft Punk, Massive Attack, Enya, Muse, Björk, Alice in Chains, The Prodigy, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Guns ‘N’ Roses, AC/DC, Megadeth, Tool, Mortal Love, Mor Ve Ötesi, Godsmack and others.
Sites I like
9gag

Een verhaal van Eny

Het volgende verhaal heb ik zelf geschreven en is helemaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het speelt zich af in hat jaar 1992 vlak nadat de Bosnische burgeroorlog uitbrak.

Oorlog
Het was een moeilijke beslissing. Nee, dat was het niet. Er was geen tijd om na te denken of te beslissen. Het gezin: vader, moeder, zoon en dochtertje, zouden hun huis verlaten. Die week belde de broer van de vader hen op. Hij vertelde wat hij via via had gehoord. Dat de oorlog officieel was verklaard, was al bekend, maar de vijanden hadden de dichtbijzijste stad al snel bezet en zouden ook dit dorp omsingelen en platbranden. Met bezet bedoel ik dat ALLES is verwoest en dat de gezinnen die in hun huizen bleven, werden uitgemoord. Hoe en waarheen ze zouden vluchten, wisten ze niet, maar er was geen tijd te verliezen. Op de dag van vertrek haalde de moeder een lekker, rond, groot, zelfgebakken brood uit de oven. Deze gaf ze aan haar echtgenoot die het brood naar buiten droeg. Hij liep ermee richting het hondenhuisje in de tuin. Eenmaal binnen legde hij alles op de grond. Hij brak het brood dat nog behoorlijk warm was en stoomde met zijn handen in stukken. Deze legde hij in een grote schaal. De andere schaal vulde hij met vers water. De twee honden volgden dit hongerig met hun ogen. De jongste hond, die Bobi (spreek uit als Bobbie) heette, liep meteen naar de schaal en zette zijn tanden in het lekkere brood. Maar de oudere hond keek de man verstijfd en ernstig aan net alsof hij iets wilde zeggen. Hij begreep het. Hij wíst wat er zou gebeuren. Eigenlijk voelde hij alle ellende die eraan zat te komen al ruim vóórdat de oorlog uitbrak aan. Daarom huilde hij ‘s nachts en was hij onrustig. Het was de hond waarmee de man jarenlang mee uit ging op jacht. Hij had hem gekregen toen de hond nog klein was en ze hadden samen ontzettend veel meegemaakt. Zijn naam was Hari (spreek uit als Harrie). Hij barstte van de energie en was heel intelligent. Hij wist dat zijn baasje waar hij al die tijd zo trouw aan was, hem in de steek liet. Blijkbaar kon hij niet mee en was dit een afscheid. Dit waren hun laatste momenten samen. Tijd om te eten had hij genoeg. Het was moeilijker dan de man had gedacht. Hij aaide de honden voor de laatste keer en verliet het huisje. Dit keer met de deur open.

Jaren later vertelde de man dit verhaal aan zijn zoon en dochter. Zijn zoon herinnerde zich de honden nog wel. Zijn dochter hoopte dat ze dat ook kon. “Je was toen pas tweeënhalf”, zei haar moeder dan, maar ze heeft ergens verborgen in haar geheugen een beeld van de honden dat ooit op haar netvlies was gevallen. Toen de vader dit aan haar vertelde, vond ze dit zo een mooi en schitterend verhaal. Ze vraagt zich nu vijftien jaar later nog weleens af hoe het af zou kunnen zijn gelopen voor Bobi en Hari. Hoe ze dood zijn gegaan. Of ze pijn hebben geleden.

Eny

3 Responses to “Een verhaal van Eny”

 • 3 juli 2007 om 13:23

  Lief Etje,

  Prachtig geschreven ook al is hte natuurlijk een vreselijk verhaal..

  Hele dikke knuf

  M..R…….Lein:)

 • Janneke:

  5 juli 2007 om 23:36

  Hallo Enisa,
  Marjolein vertelde dat je een stukje had geschreven met tranen in haar ogen. Ik heb het net zitten lezen en besef me dat het waar gebeurd is.Wat knap dat je vader dit kan vertellen aan jullie. Mijn vader in nu 75 en vorig jaar heeft hij me voor het eerst over de oorlog(1940-1945) verteld en wat hij meemaakte tijdens de razzia in Putten toen al die mannen zij weggevoerd. Hij heeft daar nooit over kunnen praten tot vorig jaar en het altijd maar weggestopt. Ik heb bewondering voor je vader dat hij dit kan vertellen. Hier in Nederland hoorden we wel over alle vreselijke dingen in de oorlog in “vroeger Joegoslavie”, maar het was toch wel ver weg. Daar denken wij inmiddels wel anders over,na zo vaak naar Macedonie te zijn geweest en daar zoveel mensen hebben leren kennen. Joegoslavie is voor ons niet meer een land ver bij ons vandaan. Maar ik vind het wel heel moeilijk dat er zo veel verschrikkelijke dingen zijn gebeurd in jullie land, maar een paar uur vliegen hier vandaan, en ondertussen ging het leven hier gewoon door. Door wat jij nu geschreven hebt besef je wel heel goed dat het om “echte mensen gaat”. En begin je een heel klein beetje te beseffen wat het wil zeggen als je alles achter moet laten en moet vluchten voor je leven.Zonder te weten waarheen.Te vreselijk voor woorden!En dan ook nog jaren te moeten afwachten of je mag blijven, ik heb bewondering voor jullie dat jullie dit als gezin allemaal hebben moeten meemaken en hoop dat met de verhuizing naar jullie”eigen huis” ,jullie eindelijk rust zullen kunnen vinden en toch weer een “thuis”. Ook al is het dan in een heel ander land met andere gewoontes en klimaat en niet te vergeten andere mensen.
  Enisa, mocht je nog vragen hebben over invullen van formulieren,laat het even weten aan Mar. Je weet als we kunnen helpen doe ik het graag.
  Groetjes en rust lekker uit in je vankantie.Ik hoop dat het zonnetje nu echt gaat schijnen voor jullie.
  Janneke

 • Eny:

  16 juli 2007 om 21:13

  Ten eerste natuurlijk bedankt voor de reactie en tijd om dit te lezen. En héél erg bedankt voor de biedende hulp, maar het lukt wel hoor allemaal.
  Ik had dit stukje geschreven voor een beetje afwisseling op deze weblog. Anders gaat het alleen maar over het coa en over de ind… die wil ik natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vergeten. Maar ook om aan te geven dat onze “verhuizingen” al heel lang geleden zijn begonnen en dat daar nu een goed einde aan gaat komen.
  Eigenlijk hebben wij het “thuis” best wel vaak over de oorlog. Het is namelijk niet zo dat we héle erge dingen hebben meegemaakt. Het is altijd erg, maar niet vergeleken met wat andere mensen moesten doormaken dan. We hebben laatst allerlei mooie maar ook ingrijpende en hartverscheurende Bosnische films gezien daarover en aangezien ik destijds nog klein was en de oorlog toch wel wat verder weg leek, kwam het allemaal heel dichtbij. Ik moest op een gegeven moment echt tegen mezelf zeeggen: blijf adem halen! Toen hebben we het erover gehad en hoorde ik voor het eerst hoe we zijn gevlucht en waar we allemaal zijn geweest nog vóór ik het wist. En ik hoorde ook hoe het vóór de oorlog is geweest en wat voor een mooi lang Joegoslavië was. We hadden ALLES. Oorlog is iets wat ik niet kan begrijpen. Aan beide kanten gaan er mensen dood en waarvoor?
  Ik zie mijn toekomst hier in Nederland heel positief, ook al hebben we nare ervaringen met bepaalde mensen gehad. We hebben ook een heleboel goede mensen ontmoet en jullie gezin hoort daar zeker bij! Dat betekent echt heel veel voor ons en als wij straks een eigen plekje hebben zijn jullie ALTIJD welkom!! Dan kunnen jullie altijd langskomen 25 uur per dag (jammer alleen van de lange afstand…) en jullie zullen altijd met veel gastvrijheid worden ontvangen. Hé Mar? ;)

  groetjes, Enisa

Leave a Reply

Calender
December 2007
M T W T F S S
    Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Subscribe!
Me on Goodreads!
Shops I like
Bestel nu gratis en vrijblijvend de Large catalogus!

The Sting Online Shop

Inspirational people

Albert Einstein
A person who never made a mistake, never tried anything new.

~ Albert EinsteIn

Stephen Hawking
Although I cannot move and I have to speak through a computer, in my mind I am free.

~ Stephen Hawking


Mahatma Gandhi

You must be the change you want to see in the world.

~ Mahatma Ghandi


Hermann Hesse

Wenn wir einen Menschen hassen, so hassen wir in seinem Bild etwas, was in uns selber sitzt. Was nicht in uns selber ist, das regt uns nicht auf.

~ Hermann Hesse